Vaříme zdravě: Pokrmy z rajčat
13. 7. 2006
Rajčata jsou zdravá a také mají nízkou energetickou hodnotu, proto rozhodně patří na náš jídelníček.
Rajčata obsahují mnoho vitaminu C, provitaminu A, niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Mají antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhají při ateroskleróze a tukové degeneraci jater, podporují tvorbu hemoglobinu. Starají se o zdravou pokožku, chrání sliznice v celém těle, pomáhají revmatikům a diabetikům,- působí preventivně proti infekcím, podporují spánek, posilují srdce, povzbuzují tvorbu hormonů a odstraňují zácpu.
Recepty: Rajčatová polévka s fazolemi 100 ml zeleninového vývaru, 200 g rajčat, 100 g brokolice, cibule, sůl, stroužek česneku, lžička rostlinného oleje, pepř, mletá paprika, med, 70 g sterilovaných fazolí, 10 g parmazánu Cibuli nakrájíme na kostky, utřeme česnek, brokolici uvaříme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Česnek, cibuli a rajčata orestujeme na oleji, vlijeme vývar a rozmixujeme. Přidáme brokolici a fazole. Ochutíme solí, pepřem, medem a paprikou. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem a podáváme.
Brynzová rajčata 3 rajčata, 50 g brynzy, stroužek česneku, černý pepř, mořská sůl,bazalka Umytým rajčatům odkrojíme vršky a vydlabeme dužninu. Brynzu rozmícháme s dužninou, přidáme utřený česnek, sůl, pepř a podle chuti bazalku. Směsí plníme rajčata, přiklopíme vršky, vložíme do zapékací misky a zapékáme asi 20 minut.
Gazpacho (nevařená zeleninová polévka) 4 velká rajčata, 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, petrželka, 1/4 lžíce bazalky, 1/4 lžíce oregana, 1 šálek rajské šťávy, sůl, pepř Rajčata, papriku, mrkev, okurek, česnek a cibuli nadrobno pokrájíme, přidáme koření, sůl a rajskou šťávu. Důkladně promícháme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.
Rajčatová vejce 1/2 kila rajčat, 3 vejce, 1 cibuli, olivový olej, 1/2 kila rajčat, pepř,sůl, petrželka Na oleji zpěníme cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme sůl, pepř, petrželku a pak v rajčatech vyhloubíme 3 důlky. Do nich vklepneme vajíčka a dusíme pod pokličkou. Podáváme s pečivem.
Zapečená tvarohová rajčata s koprem 4 velká rajčata, 250 g tvarohu, 1/2 l mléka, 3 vejce, 60 g kopru, 2 celozrnné rohlíky, 80 g sýra, sůl, pepř Rajčatům odřízneme vršky a vydlabeme je. Pokrájené rohlíky namočíme do mléka, vymačkáme a promícháme s tvarohem. Přidáme vejce, pokrájený kopr, sůl a pepř a touto směsí plníme rajčata.Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do máslem vymazané zapékací misky. Upečeme dozlatova.
Rajčatová polévka s rýží 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce celozrnné mouky, 1,2 l vývaru z kostky, 3 lžíce rýže, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mouku, osmahneme, zalijeme studeným vývarem, promícháme, osolíme a opepříme. Pak přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a na kostičky nakrájené papriky a vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme zvlášť uvařenou rýži a rozšlehaná vejce, promícháme a podáváme sypané petrželkou.
Bruschetta celozrnná veka nebo rohlík, rajčata, česnek, petrželka, sůl, olivový olej Veku nakrájíme a opečeme v toastovači nebo na teflonové pánvi buď bez oleje nebo lehce pokapanou. Rajčata nadrobno pokrájíme, smícháme je v posekaným česnekem a nadrobno pokrájenou čerstvou petrželkou, solí a olivovým olejem. Touto směsí pak potíráme opečené veky.
Rajská omáčka 2 rajčatové protlaky nebo 250 g rajčat, cibule, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 lžíce celozrnné mouky, 1/2 l vody nebo vývaru, sůl, med, 1 lžíce oleje Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, přidáme protlak nebo oloupaná rajčata, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme koření a asi 10 minut vaříme. Pak propasírujeme přes sítko, osolíme a ochutíme medem.
Rajčata obsahují mnoho vitaminu C, provitaminu A, niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Mají antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhají při ateroskleróze a tukové degeneraci jater, podporují tvorbu hemoglobinu. Starají se o zdravou pokožku, chrání sliznice v celém těle, pomáhají revmatikům a diabetikům,- působí preventivně proti infekcím, podporují spánek, posilují srdce, povzbuzují tvorbu hormonů a odstraňují zácpu.
Recepty: Rajčatová polévka s fazolemi 100 ml zeleninového vývaru, 200 g rajčat, 100 g brokolice, cibule, sůl, stroužek česneku, lžička rostlinného oleje, pepř, mletá paprika, med, 70 g sterilovaných fazolí, 10 g parmazánu Cibuli nakrájíme na kostky, utřeme česnek, brokolici uvaříme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Česnek, cibuli a rajčata orestujeme na oleji, vlijeme vývar a rozmixujeme. Přidáme brokolici a fazole. Ochutíme solí, pepřem, medem a paprikou. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem a podáváme.
Brynzová rajčata 3 rajčata, 50 g brynzy, stroužek česneku, černý pepř, mořská sůl,bazalka Umytým rajčatům odkrojíme vršky a vydlabeme dužninu. Brynzu rozmícháme s dužninou, přidáme utřený česnek, sůl, pepř a podle chuti bazalku. Směsí plníme rajčata, přiklopíme vršky, vložíme do zapékací misky a zapékáme asi 20 minut.
Gazpacho (nevařená zeleninová polévka) 4 velká rajčata, 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, petrželka, 1/4 lžíce bazalky, 1/4 lžíce oregana, 1 šálek rajské šťávy, sůl, pepř Rajčata, papriku, mrkev, okurek, česnek a cibuli nadrobno pokrájíme, přidáme koření, sůl a rajskou šťávu. Důkladně promícháme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.
Rajčatová vejce 1/2 kila rajčat, 3 vejce, 1 cibuli, olivový olej, 1/2 kila rajčat, pepř,sůl, petrželka Na oleji zpěníme cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme sůl, pepř, petrželku a pak v rajčatech vyhloubíme 3 důlky. Do nich vklepneme vajíčka a dusíme pod pokličkou. Podáváme s pečivem.
Zapečená tvarohová rajčata s koprem 4 velká rajčata, 250 g tvarohu, 1/2 l mléka, 3 vejce, 60 g kopru, 2 celozrnné rohlíky, 80 g sýra, sůl, pepř Rajčatům odřízneme vršky a vydlabeme je. Pokrájené rohlíky namočíme do mléka, vymačkáme a promícháme s tvarohem. Přidáme vejce, pokrájený kopr, sůl a pepř a touto směsí plníme rajčata.Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do máslem vymazané zapékací misky. Upečeme dozlatova.
Rajčatová polévka s rýží 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce celozrnné mouky, 1,2 l vývaru z kostky, 3 lžíce rýže, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mouku, osmahneme, zalijeme studeným vývarem, promícháme, osolíme a opepříme. Pak přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a na kostičky nakrájené papriky a vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme zvlášť uvařenou rýži a rozšlehaná vejce, promícháme a podáváme sypané petrželkou.
Bruschetta celozrnná veka nebo rohlík, rajčata, česnek, petrželka, sůl, olivový olej Veku nakrájíme a opečeme v toastovači nebo na teflonové pánvi buď bez oleje nebo lehce pokapanou. Rajčata nadrobno pokrájíme, smícháme je v posekaným česnekem a nadrobno pokrájenou čerstvou petrželkou, solí a olivovým olejem. Touto směsí pak potíráme opečené veky.
Rajská omáčka 2 rajčatové protlaky nebo 250 g rajčat, cibule, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 2 lžíce celozrnné mouky, 1/2 l vody nebo vývaru, sůl, med, 1 lžíce oleje Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, přidáme protlak nebo oloupaná rajčata, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme koření a asi 10 minut vaříme. Pak propasírujeme přes sítko, osolíme a ochutíme medem.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář